Theme images by MichaelJay. Powered by Blogger.

Popular Posts

About

Servis Kami


TEKS DAN LATIHAN

Beritahu kami buku-buku yang diperlukan oleh pihak anda dan kami dapatkannya. Buku Sekolah, Latihan, Al-Quran, Buku Agama dan lain-lain.

ALAT TULIS

Pembekalan alat tulis secara runcit. Kami juga menerima permintaan dari segi sebut harga / quotation / tender.

PRINT, BINDING

Perkhidmatan fotostat, print, scanning, binding, laminating juga kami terima dalam skala yang besar.

Yakin Dengan Kami?

Dengan pengalaman lebih 20 tahun dalam perniagaan ini, servis kami dipercayai oleh pelbagai organisasi dan pelanggan dari penduduk setempat. Kami senang hati menerima permintaan anda menggunakan khidmat dari kami.

TANYA KAMI

Entri Terkini


Wednesday, 24 July 2019



Pustaka Al-Faatihah menerima jemputan, pelawaan dan pertanyaan sebut harga, quotation, tender alat tulis dan mana-mana yang berkenaan dengan servis kami. Kami biasa menerima klien dengan sebut harga, quotation serta tender alat tulis dan servis-servis lain yang kami tawarkan di sekitar Dungun, Terengganu dan Kuantan.

Untuk tujuan berkenaan, sila tekan panggilan atau Whatsapp di bawah.







Learn more
Sunday, 30 December 2018

Perkongsian ini adalah asal dari Blog Dialog Uda yang memberikan tips yang baik untuk diguna pakai oleh semua ibu-bapa memandangkan buku-buku yang banyak dan jadual sering berubah dalam setahun. Jadi, cara ini bagus dipraktikkan. Mari kita baca.

""
Bismillahirrahmannirrahim
Assalamualaikum dan salam ziarah,

Hari ni saya nak kongsikan cara saya susun buku sekolah anak-anak mengikut jadual. Cara ni memang saya dah praktikkan sejak Faris darjah 2. Tahun ni pun dia dah darjah 4, so, dah dua tahun saya kaji keberkesanan cara ni. Sekarang Alisya darjah 1 pun saya gunakan cara yang sama.


Cara ini saya rasakan agak praktikal dan sistematik untuk saya dan anak-anak. Yang paling penting anak-anak saya boleh urus sendiri buku-buku mereka ikut jadual kelas. So, tak perlulah saya nak susun buku mereka, sebab confirm mereka boleh buat sendiri.

Ini button file milik Alisya, untuk lapan subjek.

Apa yang diperlukan cuma:

1. File - cari file yang ringan dan tidak tebal. Dari pemerhatian saya, button file atau velcro file, sesuai untuk anak-anak. Tak berat sangat dan mudah untuk digunakan oleh anak-anak. Satu file untuk satu subjek. Macam Alisya ada lapan subjek, so lapan file. Setiap file akan diisi dengan buku teks, buku aktiviti dan buku tulis. Konsepnya 1 file, 1 subjek. Bagi buku yang ada dua jilid (biasanya buku BM, BI dan Maths), untuk enam bulan pertama masukkan buku jilid satu sahaja. Buku jilid dua biasanya hanya dipakai selepas anak-anak selesai ujian pertengahan tahun.

2. Label - saya gunakan Labelmaker DYMO untuk menandakan file dengan nama subjek. Atau anda boleh print je subjek-subjek yang ada kemudian tampal pada file tu. Label yang dibuat, haruslah berdasarkan jadual waktu kelas anak-anak. Maksudnya kalau untuk subjek Matematik ditulis sebagai MATHS di dalam jadual, maka labelkan MATHS juga pada file berkenaan. Tujuannya supaya anak tidak keliru, semasa menyusun buku nanti.

Labelmaker DYMO masa saya beli tu, harganya RM39.90 satu set di Jusco
Contoh file yang telah dilabel. Label seperti apa yang ada dalam jadual.

3. Jadual waktu kelas - semestinya jadual waktu kelas anak-anak. 😃 Dengan adanya file mengikut subjek ini, maka anak-anak hanya perlu membawa file subjek yang berkenaan mengikut hari.

Contoh jadual waktu kelas. Label perlulah ikut seperti ditulis pada jadual kelas.
Ini file yang Alisya bawa semalam, 4 files sahaja.


Kelebihan buku disusun mengikut subjek di dalam file.

1. Memudahkan anak-anak untuk menyusun sendiri buku mengikut jadual kelas. 😜

2. Anak-anak hanya perlu keluarkan file yang berkenaan semasa di dalam kelas. Jika waktu BM, maka file BM yang dikeluarkan. Anak-anak tak perlu lagi mencari satu-satu buku di dalam beg. Habis waktu BM, mereka hanya perlu simpan semula buku-buku BM di dalam file dan keluarkan file subjek berikutnya. Sama juga bila nak siapkan kerja rumah, mereka hanya perlu keluarkan file yang berkenaan. Senang! 😄

3. Seperti yang kita sedia maklum, jadual kelas anak-anak biasanya akan dirombak beberapa kali dalam setahun. Dengan adanya file subjek ni, maka tidak timbul masalah untuk melabel semula semua buku, mengikut jadual waktu baru. 


Saya juga pernah menggunakan kaedah
yang pernah viral seperti ini, tapi tidak praktikal
untuk saya dan anak-anak. Jadual sekolah anak-anak
bertukar setiap 3 bulan.
4. Kalis air dan minyak. Macam mana tu? Disebabkan Faris memang hari-hari bawa bekal, kadang-kadang tertumpah sup ke, minyak ke pada buku-buku yang dibawa. Macam tu juga kalau hari hujan, mesti buku basah. Sejak saya masukkan buku-buku dalam file, alhamdulillah buku-buku selamat... InsyaAllah. 😁

Inilah cara saya susun buku sekolah Faris dan Alisya. InsyaAllah, file ni tahan lama, ia bukanlah item yang perlu diganti setiap tahun. Setakat ni untuk Faris, dia masih pakai file dari darjah 2. Saya cuma gantikan tiga ke empat file, sebab file tu dah rosak dan koyak.

Moga entri ini bermanfaat buat ibu bapa yang mencari solution untuk menyusun buku sekolah anak mengikut jadual... 😁 Thanks for reading! 😍😍😍 ""

Itukah perkongsian yang baik untuk ibu-bapa semua. Jemput ke Blog Dialog Uda untuk perkongsian-perkongsian lain yang menarik olehnya.

Bagi penduduk Dungun dan sekitarnya, alat tulis yang berkenaan di dalam perkongsian ini seperti fail boleh didapati di kedai kami, Pustaka Al-Faatihah. 

Learn more
Thursday, 13 December 2018

Pustaka Al-Faatihah menjalankan promosi "BACK TO SCHOOL 2019" dengan tema "BELANJA DAN MESTI DAPAT.

Promosi Back To School 2019 Pustaka Al-Faatihah


Apa yang istimewanya promosi kali ini? Promosi kali ini kami akan memastikan setiap pelanggan akan mendapat "gift" bila berbelanja di sini. Tapi, ada syaratnya. Syaratnya ialah pelanggan mesti dapat "gift" apabila berbelanja minima RM10.00 sahaja untuk mendapat KALENDAR 2019 yang cantik dan terkini.


Kalendar 2019 Pustaka Al-Faatihah


Back To School 2019 Pustaka Al-Faatihah kali ini juga akan beri "gift" berupa BEG SEKOLAH yang comel untuk pelanggan yang berbelanja RM250.00. Dah tak perlu beli beg sekolah di kedai yang lain.


Beg Sekolah Comel Back To School 2019


Banyak lagi "gift" yang pihak kami akan beri mengikut perbelanjaan anda di Pustaka Al-Faatihah. Antaranya seperti gambar-gambar di bawah.


Backpack 15L Back To School 2019


Waist Bag / Women Purse Back To School 2019


Bekas Makanan Back To School 2019


Beg Comel Drawstring Back To School 2019


Bagaimana? Menarik kan gift kami akan beri. Oleh itu, jom bawa keluarga untuk berbelanja di Pustaka Al-Faatihah dari 15 Disember 2018 hingga 25 Januari 2019 di alamat kami, K55 Jalan Yahya Ahmad, Sura Gate 23000 Dungun (Bersebelahan dengan Bangunan Salwa).

Untuk info lanjut, boleh hubungi kami di talian 019-9604243.






Learn more

Portfolio


Client Oriented

Meganto quality templates can make your website load faster Peut rendre la charge de votre.

Easy Adaptable

Meganto quality templates can make your website load faster Peut rendre la charge de votre.

Elegant Design

Meganto quality templates can make your website load faster Peut rendre la charge de votre.

Advertise Product

Meganto quality templates can make your website load faster Peut rendre la charge de votre.

Hubungi Kami


KAMI MENERIMA PELAWAAN SEBUT HARGA.

PUSTAKA AL-FAATIHAH
K55 Jalan Yahaya Ahmad,
23000 Dungun, Terengganu
+6019-960 4243
pustakafatihah@gmail.com