Pustaka Al Faatihah

Tuesday, 3 March 2020

7 Tips Penjagaan Buku Anda

                No comments    

Menjaga buku amatlah mudah jika kena dengan caranya. Tapi, ada yang tidak kisah untuk membiarkannya usang dan buruk. Jika pada masanya, buku tersebut akan rosak. Tak elok begitu. Mari kami beri 7 tips penjagaan buku yang akan membuatkan buku anda kekal baik.

1) Simpan buku di rak dengan baik
Sentiasa simpan buku anda dengan saiz dan panjang yang sama (cth. buku novel kegemaran anda) dalam kedudukan tegak. Jika perlu, gunakan penahan buku untuk memberi mereka sokongan tambahan bagi mengelakkan buku anda daripada merosot. Namun, jika buku-buku besar (contohnya novel-novel hardcover, majalah harian), sebaiknya letakkan sahaja rata di permukaan daripada kedudukan tegak. Ini untuk mengelakkan tulang belakang buku besar menyebabkan buku tersebut lembik.

Imej Kredit: kaggsysbookishramblings.files.wordpress.com

2) Elak buku dari kawasan lembap
Salah satu penyebab utama buku yang rosak adalah elemen kecil yang kita terlepas pandang iaitu kelembapan. Persekitaran yang sangat lembap di dalam bilik anda akan membentuk acuan dan kelembutan dari masa ke masa. Hasilnya bukan sahaja menyebabkan buku anda mengalami halaman rapuh dan retak tetapi juga bau hapak. Sentiasa ingat untuk menyimpan buku anda di tempat yang mempunyai aliran udara yang mencukupi, sebaiknya di dalam rak terbuka daripada meletakkannya di dalam kotak yang ditutup dengan penutup. Peraturan utama adalah untuk mengekalkan tahap kelembapan yang konsisten pada sekitar 40 hingga 50%. Cara untuk menentukan tahap kelembapan bilik anda? Beli hygrometer yang baik. Anda boleh membeli secara 'online' atau kedai berhampiran anda.

Imej Kredit: saomaicenter.info

3) Balut buku dengan plastik atau beg
Ada kalanya anda mungkin ingin membawa buku kesukaan anda sepanjang perjalanan. Anda mungkin berfikir bahawa menyimpan buku anda di ransel atau beg tangan anda cukup mencukupi. Tetapi sebenarnya tidak cukup untuk melindungi buku anda. Untuk perlindungan yang lebih baik, beli penutup plastik yang jelas yang direka khas untuk membungkus penutup buku anda. Sebagai alternatif, anda juga boleh melabur dalam beg plastik atau dompet yang jelas sebagai penghalang perlindungan untuk buku anda. Anda boleh membelinya secara dalam talian atau mencarinya di tempat yang sesuai seperti kedai buku dan bahagian alat tulis di pusat membeli-belah. Yang berhampiran di Dungun, boleh singgah ke kedai kami untuk mendapatkannya.

Imej Kredit: kasihkuamani.blogspot.com

4) Jauhkan buku dari cahaya matahari secara terus
Buku anda tidak dicipta dengan ketahanan untuk menghadapi cahaya matahari langsung. Sinaran UV dari matahari boleh menyebabkan helaian buku bertukar menjadi kuning dan juga memudarkan penutup buku anda dari masa ke masa. Penyelesaian terbaik adalah meletakkan rak buku anda jauh dari tingkap. Anda juga boleh memilih memasang tirai tingkap untuk memastikan buku anda selamat dari cahaya matahari langsung.

Imej Kredit: freepik.com

5) Selalu bersihkan buku
Buku-buku anda terdedah kepada habuk, kotoran dan apa sahaja di udara mengikut masa. Sapu debu dari semasa ke semasa menggunakan kain bersih, lembut atau guna vakum tangan dengan berus debu lembut.

Imej Kredit: pixabay.com

6) Pegang buku dengan tangan bersih
Kebanyakan kita suka membaca buku sambil mengunyah cip atau kerepek kegemaran mereka, biskut atau pencuci mulut / makanan manis yang lain. Tetapi kenyataannya, makan semasa membaca sebenarnya adalah idea yang tidak baik. Ia boleh menyebabkan hasil yang tidak diingini seperti kotoran, minyak atau renyuk di seluruh muka surat. Jika anda mahu makan, sekurang-kurangnya tutup buku anda dan letakkannya seketika. Sentiasa ingat untuk sentiasa membersihkan tangan anda sebelum meneruskan sesi bacaan anda.


7) Gunakan Bookmark
Tidak semua orang mempunyai masa yang panjang untuk membaca sebuah buku kegemaran, lebih-lebih lagi novel yang kita suka, mempunyai beratus muka surat dalam satu masa sahaja. Sekiranya anda tidak dapat menyelesaikan bacaan, elakkan lipat halaman dalam bentuk kepilan di sudut buku. Ini boleh meninggalkan kesan retas atau merosakkan halaman. Sebaliknya, beli penanda buku atau anda boleh membuat sendiri bookmark menggunakan kadbod. Sangat mudah.

Image Credit: bookmarketinggraphics.com

Oleh itu, gunakan tips di atas untuk menjaga buku anda. Jika anda sayang buku anda, buku juga akan sayang anda kerana "You Are What You Read".
Share:

0 comments:

Post a Comment

About

Popular Posts

Our FB Page